U Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi predstavljena je knjiga „Ukusi Deliblatske peščare – gastronomsko nasleđe“ koja je posvećena kulturno-istorijskom i gastronomskom nasleđu najveće pustinje u Evropi, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije.
Na promociji su govorili: Dejan Zagorac, urednik izdanja; Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.
„Knjiga „Ukusi Deliblatske peščare“ predstavlja dvojezično izdanje na srpskom i engleskom jeziku i donosi nam sve ono što smo oduvek želeli da saznamo o tradicionalnoj trpezi, karakterističnoj za ovo područje, ali i o prirodnim i kulturnim znamenitostima. U predelu oko Deliblatske peščare žive pripadnici različitih nacionalnosti, pa gastronomsku ponudu karakteriše velika raznovrsnost. Svaka zajednica ima svoje specijalitete, a recepti za mnoge od njih mogu se pronaći u ovoj knjizi“, istakao je urednik knjige, politikolog i istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Dejan Zagorac.
Direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Slavko Spasić govorio je o prirodnim karakteristikama Deliblatske peščare, s posebnim osvrtom na pošumljavanje koje je započeto davne 1818. godine i traje do danas.
Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo Grozdana Milenkov istakla je da knjiga „Ukusi Deliblatske peščare“ predstavlja sinergiju rada više institucija.