У Народној библиотеци у Белој Цркви представљена је књига „Укуси Делиблатске пешчаре – гастрономско наслеђе“ која је посвећена културно-историјском и гастрономском наслеђу највеће пустиње у Европи, у издању Завода за проучавање културног развитка Србије.
На промоцији су говорили: Дејан Загорац, уредник издања; Славко Спасић, директор Природњачког музеја у Београду и Гроздана Миленков, директорка Завода за заштиту споменика културе Панчево.
„Књига „Укуси Делиблатске пешчаре“ представља двојезично издање на српском и енглеском језику и доноси нам све оно што смо одувек желели да сазнамо о традиционалној трпези, карактеристичној за ово подручје, али и о природним и културним знаменитостима. У пределу око Делиблатске пешчаре живе припадници различитих националности, па гастрономску понуду карактерише велика разноврсност. Свака заједница има своје специјалитете, а рецепти за многе од њих могу се пронаћи у овој књизи“, истакао је уредник књиге, политиколог и истраживач Завода за проучавање културног развитка Дејан Загорац.
Директор Природњачког музеја у Београду Славко Спасић говорио је о природним карактеристикама Делиблатске пешчаре, с посебним освртом на пошумљавање које је започето давне 1818. године и траје до данас.
Директорка Завода за заштиту споменика културе Панчево Гроздана Миленков истакла је да књига „Укуси Делиблатске пешчаре“ представља синергију рада више институција.